Historie 
 


 
Zo als de naam al zegt komt het Engels Volbloed Paard uit Engeland. Het ras is ontstaan door voortdurende selectie op basis van prestaties in de rensport. De rensport bestond al 3200 jaar v. Chr. De Romeinen, Grieken en Chinezen waren de eerste volken die geïnteresseerd waren in de rensport. Toen de Romeinen Engeland bezetten, werd de rensport voor het eerst geïntroduceerd. Dit was het begin van het Engels Volbloed.

 

1000 Jaar lang werden in Engeland
paardenrennen gehouden tijdens feesten
en markten. Georganiseerde paarderennen
kwamen pas in de tijd dat Jacobus I
regeerde. Deze Jacobus bouwde een paleis in
Newmarket wat later het centrum van de
Engelse rensport zou worden.
De opvolger van Jacobus I, Karel I,
was geen voorstander van de rensport.
Pas toen Karel II regeerde kwam de rensport op gang. Karel II doopte de paardenrennen van Newmarket om tot de Koninklijke Wedren.
Karel II heeft zelf ook meegedaan als jockey
en hij is de enige vorst die een race
heeft gewonnen.

Drie hengsten hebben veel invloed uitgeoefend op het de Engels Volbloed ras. Dit waren de oriëntaalse hengsten: Byerley Turk, Darley Arabian en Godolphin Barb. Deze hengsten zijn aan het einde van de 17e en aan het begin van de 18e eeuw naar Engeland gekomen.
Hier zijn ze gekruist met de inheemse Engelse merries. De inheemse Engelse paarden waren gefokt voor de rensport.
   
Er wordt gedacht dat deze inheemse paarden sterk leken op de Exmoor pony. In de loop der jaren is de stokmaat dan ook omhoog gegaan van onder de 1,50 tot wel 1,70 meter.

Een paard wordt alleen als Engels Volbloed beschouwd als de stamboom tot 8 generaties is terug te vinden in het General Stud Book.De legendarische Nearco, ook terug te vinden in de Pedigree  van Bennfentes (in de vaderlijn)
Het Engels Volbloed heeft op heel veel paardenrassen invloed gehad. De grootste invloed hebben ze gehad op de Ierse Hunter, de Holsteiner en op Normandische rassen.
Omdat paardenrennen over de hele wereld populair zijn, zijn er in vele landen “eigen” Vobloedstoeterijen opgezet, vaak in bezit van de staat. Zo ook in Hongarije. Met van oorsprong Engelse maar later ook Russische en andere "Engels" Volbloeds heeft men een goede populatie Ren/Sport paarden opgebouwd
De paarden uit het voormalig Oostblok zijn over het algemeen harder en gezonder dan de in bijvoorbeeld Nederland gefokte Volbloed. In Hongarije is er nog altijd sprake van harde selectie, als de jonge paarden de eerste test (een hindernisbaan) overleven zijn ze sterk genoeg om een carriére als Sportpaard op te bouwen.